СОС Детско село Македонија

Клуб на пријатели

2104

СОС Детско село Македонија со интервентна помош за бегалците


Со големата бегалска криза, во бегалските конвои, се наоѓаат многу деца и родители, кои поминуваат големи премрежија, секојдневно соочени со бројни опасности и тешкотии. Затоа, СОС Детско село Македонија, сакајќи да помогне на овие групи луѓе, од почетокот на август годинава, се вклучи во активностите за нивна поддршка.Прочитај повеќе во продолжение...

 
2104

Еден повод, многу причини - 20 ноември Универзален ден на детето


На 20 ноември 1959 година, Генералното собрание на ОН ја усвои Декларацијата за правата на детето, а на 20 ноември, 1989 година, ја усвои и Конвенцијата за правата на детето. Од 1990 година, како Универзален Ден на детето се одбележува денот кога Генералното собрание на ОН ги усвои Конвенцијата за правата на децата и Декларацијата за правата на детето.


Иако СОС Детско село Македонија, работи на тоа да ги направи сите 365 дена во годината специјални за децата во Македонија, односно секој ден да им го направи посебен, сепак за одбележување на овој ден беа организирани неколку настани. Денот започна со гостувањето на Зоран Богдановски, националниот советник за застапување во СОС Детско село Македонија, на утринската емисија на Македонската телевизија, каде на кратко се обиде да го објасни функционирањето на организацијата, на кои полиња дејствува и што презема за згрижување на децата бегалци во бегалските кампови во Македонија.

Прочитај повеќе во продолжение...

   
2104

Обезбеден основен училишен прибор за децата во социјален ризик


И оваа есен, хуманите поединци, невладините организации и општествено одговорните компани им излегоа во пресрет децата во социјален ризик, поддржани од СОС Детско Село Македонија.

 

Прочитај повеќе во продолжение...

   
2104

Младинска размена на тема: Common features of European cultures


Oд 23ти август до 1ви септември во организација на МладиИнфо, 10 средношколци од СОС Детско Село учествуваа на младинска размена во Р. Словачка, заедно со учесници од Бугарија, Романија, Словачка и Естонија. Целта на проектот финансиран од Еразмус + преку Националната Асоцијација на Словачка беше да се споделат културните различности и сличностите на земјите учесници. Преку добро осмислени, структурирани и интересни активности, младите добија појасна слика за толеранција, прифаќање и волонтерство.

Прочитај повеќе во продолжение...

   
2104

Поголема финансиска поддршка за СОС Детско село од државата


Државата финансиски ќе помага и поддржи 28 деца и млади над 14-годишна возраст без родители и родителска грижа сместени во четири станбени единици во самостојно и  организирано живеење со поддршка. За реализација на оваа помош и поддршка денеска беше потпишан Меморандум меѓу Министерството за труд и социјална политика и СОС Детско Село.

 

Прочитај повеќе во продолжение...

   

ПОМОГНИ И ТИ! Заврти на бројот 143 456 и донирај 100 денари за децата без родители и родителска грижа од СОС ДЕТСКО СЕЛО.


zakon_za_donacii_white-04

УПАТСТВО - За остварување на ДДВ ослободување за проекти финансирани од странски донатори и ИПА фондови


zakon_za_donacii_white-04

ПРИРАЧНИК ЗА ДОНАЦИИ - Информирај се за предностите за Вас или Вашата компанија за секкоја донација на децата од СОС Детското Село


zakon_za_donacii_white-04

ЗАКОНОТ ЗА ДОНАЦИИ И СПОНЗОРСТВАТА ВО ЈАВНИТЕ ДЕЈНОСТИ

Најнови вести

Најчитани статии

life insurance . cashcash converters loans . art